Uw vermogen, tips

TIP, bron is het NRC

Nerveus over uw belegd vermogen? 6 tips van het NRC:

  1. Timing: stap niet op een moment in of uit de (aandelen)beurs, spreiden, kleinere hoeveelheden op verschillende momenten.
  2. Schommelingen, belegt u in aandelen, dan is de vraag; bent u geschrokken de afgelopen 3 weken? Ligt u er wakker van, heeft u verkocht? Bent u wel geschikt als aandelen belegger. Er waren veel meer schommelingen, 1987, zwarte maandag, 1989 een kleine, 1994 een implosie in ‘veilige’ obligatie beleggingen, 2001/2002 IT crash en in 2008 kredietcrisis.
  3. Leergeld, u bent geschrokken en u kunt het geld missen. Verkopen, niet meer achterom kijken, niet fijn, leergeld.
  4. Beleggingsmix, u bent niet geschrokken, maar een beetje nerveus? Dan is het goed om uw beleggingsmix eens door te nemen. Heeft u een woning, overwaarde of juist niet? Pensioenpot ook in aandelen, of die lijfrente? Vaak is het goed even door te nemen, meer dan alleen die ene belegging, eerder het hele overzicht. Voelt dat beter, of moet u iets wijzigen?
  5. Horizon, u bent niet geschrokken, maar vraagt zich af, wat nu? Hoe lang heeft u de tijd? Lekker lang, bijkopen? of juist iets korter en dan op het juiste moment moeten uitstappen. Zie dan ad 1. op verschillende momenten.
  6. Risico’s, u gaat inderdaad meer bijkopen.

Mijn  advies:  (niet uit het NRC maar uit mijn eigen praktijk), ga nooit verder dan de ijzeren voorraad aan geld op een veilige bank, een buffer aan cash welke u heeft gereserveerd voor tegenslagen. De 9 tot 12 maanden netto inkomen waar u nooit aan komt, die nul lijn welke u rust en veiligheid geeft EN die voorkomt dat u overbodige verzekeringen moet sluiten.

Met vriendelijke groet,

Edgard R. Niehe, Master Financiële Planning.